ЗВ’ЯЗОК ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ З ПСИХОЛОГІЧНОЮ СУМІСНІСТЮ У ВІЙСЬКОВОМУ ПІДРОЗДІЛІ - Дубровинський, Г.; Рябова, О. (Вісник Національного університету оборони України, 2020)
Стаття присвячена вивченню ініціації військовослужбовців строкової служби до військових колективів сучасних Збройних сил України та зв’язок емоційного інтелекту солдат з психологічною сумісністю у військовому підрозділі. У ході дослідження процесу входження військовослужбовців строкової служби до колективів військових підрозділів виявлено, що більшість досліджуваних військовослужбовців характеризуються низьким та середнім рівнями розвитку всіх факторів емоційного інтелекту, що є свідченням складної ситуації для даної категорії військовослужбовців, наявністю труднощів та перешкод у процесі входження їх до нового колективу. Виявлено, що існує прямий зв’язок між всіма показниками емоційного інтелекту та афективною прихильністю військовослужбовців до підрозділу. Тобто, чим краще розвинений емоційний інтелект, тим більшою є емоційна прив’язаність до колективу, тим більше людина ідентифікує себе з організацією.