ПСИХОЛОГІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ВИНИКНЕННЯ СТРЕСОВИХ СИТУАЦІЙ У ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ - Ковальчук, О.; Мороз, Р. (Вісник Національного університету оборони України, 2020)
Стаття присвячена вивченню психологічного механізму виникнення стресових ситуацій у військовослужбовців. Наведено системний огляд теоретичних питань щодо природи стресу, описуються симптоми стресу та механізми, що призводять до стресових розладів, визначаються основні поняття, ознаки гострої реакції на стрес, досліджуються механізм виникнення травми та чинники, що впливають на перебіг посттравматичних переживань. Визначено, що тяжкість переживання психотравмуючої події залежить не тільки від інтенсивності, часового впливу, масштабу події, а й від індивідуальних чинників як адаптивних чи дезадаптивних механізми коупінгу.