RELIGIOUS FAITH AS AN INTEGRATOR OF THE INTERNAL CONTRADICTION OF THE PSYCHOLOGY OF PERSONALITY - Kalashnik І.; Franchuk О.; Diachkova О. (Вісник Національного університету оборони України, 2021)
Стаття присвячена аналізу виявів інтеграційно-дезінтеграційних процесів в релігійній вірі. Увага акцентується на інтеграційному аспекті релігійності і особливостях її прояву в архетипній символіці. Стверджується, що усвідомлення деструктивних тенденцій суб’єктом відкриває перспективи їх психокорекції і ослаблення, що сприяє розвитку конструктивних форм віри. Головною метою статті є аналіз інтеграційно-дезінтеграційних процесів в контексті релігійної вири. Аналіз наукових джерел. Проблема інтеграції та дезінтеграції в контексті релігійної віри представлена в роботах: М. О. Бердяєв, О. Кернберга, Дж. Макдугала, Є. Ноймана, О. Ранка, З. Фрейда, Е. Фромма, К.Г. Юнга та інших й окреслена як механізми, що лежать в основі внутрішньої суперечності психіки, і є однією з особливостей взаємозв’язків між сферою свідомого та несвідомого. Виклад основного матеріалу. На особистісному рівні інтеграція являє собою стан узгодженості всіх складових елементів, риси та якостей особистості. Механізм інтеграції нерозривно пов’язаний з дезінтеграцією яка представляє зворотній рух та задає певною мірою, поштовх інтеграційним процесам. Релігійна віра базується на інфантильному досвіді, це є повторення дитячого періоду переживання страху покарання, відторгнення батьками, та водночас боязкість могутності оточуючого світу. Висновки. З’ясовано, що процеси інтеграції та дезінтеграції лежать в основі внутрішньої суперечності психіки та знаходять вияв у релігійній вірі. Механізми інтеграції та дезінтеграції знаходять вираження в архетипній релігійній символіці, де набувають змістовно індивідуальної вираженості. Перевалювання в інтеграційних процесах дезінтеграції є наслідком соціалізації особи, яка зумовлює табуювання, а з тим і витіснення лібідних почуттів, що задає деструктивну спрямованість психіки. Об’єктивація та усвідомлення суб’єктом глибинних витоків особистісної проблеми сприяє послабленню гостроти суперечливих тенденцій його психіки.