ФІЗІОЛОГІЧНІ ТА БІОХІМІЧНІ МЕХАНІЗМИ РОЗВИТКУ ВТОМИ ПРИ ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕННЯХ - Бабак, С. (Вісник Національного університету оборони України, 2023)
Втома – це тимчасове зниження працездатності організму або органу внаслідок інтенсивної або тривалої роботи, яке виявляється в зниженні кількісних і якісних показників роботи і погіршенні адаптації. Втома – це багатогранне явище, розуміння якого лежить, в першу чергу, в площині фізіологічних та біохімічних механізмів. Втому переживає будь-яка людина впродовж життя, але частіше за інших – люди професій, які пов’язані з тривалим або короткочасним, але дуже інтенсивним навантаження, як фізичним, так і психічним (військовослужбовці, спортсмени, хірурги тощо). Розуміння фізіологічних та біохімічних механізмів втоми лежить в основі побудови якісного та вчасного відновлення організму людини.