ФОРМУВАННЯ РОСІЙСЬКОЮ ФЕДЕРАЦІЄЮ НЕГАТИВНИХ СТЕРЕОТИПІВ З УКРАЇНИ ТА УКРАЇНЦІВ ТА ЇХ ВПЛИВ НА КОЛЕКТИВНИЙ ІНТЕЛЕКТ РОСІЙСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ - Холох , О.; Євсєєв, І.; Халіманенко, К. (Вісник Національного університету оборони України, 2023)
У статті розглядається процес деструктивного впливу на колективний інтелект громадян російської федерації актуалізованих наявних (етнічних, історичних, соціальних) та нових стереотипів щодо України та українців від проголошення незалежності України до початку Революції Гідності. Ці стереотипи росія на системній основі використовувала для формування в росіян негативного ставлення до України та українців, що стало основою для подальшого формування “образу ворогаˮ з України та його насичення виключно негативними характеристиками. Автори дійшли висновку, що деструктивні стереотипи щодо України та українців не відображають реальність, але систематизують та спрощують її сприйняття. Утім така економія інтелектуальних ресурсів негативно позначається на колективному інтелекті та призводить його до деградації. До того ж систематичне стереотипне мислення призводить до негативних наслідків у фізичному вимірі, а саме: до зневажливого ставлення, дискримінації, жорстокого поводження і навіть до відкритої військової агресії, спрямованої на знищення народу щодо якого були сформовані деструктивні стереотипи.