ОСОБИСТІСНИЙ РЕСУРС ЯК ІНТЕГРАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІОНАЛА - Кобець, О.; Вахоцька , І. (Вісник Національного університету оборони України, 2024)
У статті розглядається поняття «особистісний ресурс», який з позиції ресурсного підходу у сучасній психології представлений як необхідна складова, що забезпечує особистості можливість долати важкі життєві ситуації. Представлено аналіз й інших підходів у розумінні досліджуваного феномена, виокремлено види ресурсів особистості, їхню роль в адаптації людини до нових ситуацій життєдіяльності. Разом із феноменом «особистісний ресурс» розглянуто такі категорії, як «особистісний потенціал» і «життєстійкість». Показано, що актуалізуються і проявляються психологічні ресурси, особистісні потенціали у взаємодії людини з життєвим середовищем.