МОТИВАЦІЙНЕ ЛІДЕРСТВО У ВІЙСЬКОВИХ ПІДРОЗДІЛАХ - Рибчук, О.; Ворощук, О. (Вісник Національного університету оборони України, 2024)
Стаття покликана висвітлити нові підходи до керівництва військовими підрозділами в докорінно відмінних умовах ведення війни, що гуртуються на постмодерному лідерстві, професіоналізмі та креативності. Радикальні відмінності, в яких існують та функціонують військові колективи Збройних Сил України та інших складових Сил оборони держави, після повномаштабного вторгнення росії, потребують нових стилів лідерства. Сучасна парадигма військового лідерства визначає і критично оцінює лідерство як взаємодію лідерів та послідовників з метою його зміни, базуючись більшою мірою на ціннісній, емоційній, етичній мотивації, ніж на примусовому впливові. Предметом аналізу є ставлення військових лідерів до підлеглих військовослужбовців, прогноз розвитку цих взаємовідносин, з урахуванням того, що стиль лідерства та характер взаємин безпосередньо впливають на мотивацію військовослужбовців у досягненні результатів їхньої діяльності. Результатом дослідження стало підтвердження гіпотези, що майбутнє військове лідерство встановлює нові правила взаємодії які визначають, що деякі явища організаційної культури військових підрозділів вже ніколи не будуть такими як раніше, а нові форми взаємин, які покращують існуючі знання та загальне військово-професійне середовище набуватимуть розвитку. Нові військові лідери покладатимуться на комплексні знання та інновації, запропоновані командами. Військовими лідерами ставатимуть ті, хто зі своїх підлеглих формуватиме самостійних професіоналів та створюватиме інноваційну атмосферу.