ПСИХОЛОГІЯ БОЙОВОЇ МОТИВАЦІЇ ВОЇНА - Хміляр , О. (Вісник Національного університету оборони України, 2022)
На сторінках статті воїн постає як найважливіший актив армії, особливий тип солдата й, цілком імовірно, особлива людина. Виявлено, що уклавши «контракт із війною», воїни готові жертвувати нагородами, званнями, кар’єрою та іншими привілеями. У них особливе розуміння професіоналізму. Готуючись до війни, воїн самостійно налаштовує себе на щоденні надмірні страждання й позбавлення. Розкриваючи образ воїна, автор статті наголошує, що від нього постійно вимагається високий рівень лідерства та ініціативність в усіх починаннях. Доведено, що в умовах бою воїнів вирізняє особлива кмітливість, хитрість, винахідливість, рішучість і нестримна жага втілити набуті теоретичні знання та навички у практичну площину, висока бойова ефективність, ретельне володіння бойовою обстановкою, тривале зберігання спокою в умовах хаосу й дискомфорту, бездоганне володіння різного роду озброєнням, сила характеру, уміння переносити психологічний тиск в умовах смертельної небезпеки, зберігати високу боєздатність в умовах ворожого оточення. Ключову роль у статті приділено мотивації воїна як передумові здійснення неможливого, умінню діяти без наказу та прийняттю ризикованого рішення.