АВТЕНТИЧНІСТЬ У СТРУКТУРІ СТРЕС-ДОЛАЮЧОЇ ПОВЕДІНКИ ФАХІВЦЯ МОРСЬКОГО ТРАНСПОРТУ - Сорока, О. (Вісник Національного університету оборони України, 2024)
У статті обговорюється проблема переживання автентичності під час подолання важких ситуацій у фахівеців морського транспорту. Автором представлено модель і критерії оцінювання автентичності у структурі долаючої поведінки фахівця морського транспорту. Встановлено позитивні кореляційні зв'язки між проблемно-орієнтованими копінг-стратегіями зі смисловими та ціннісними критеріями автентичності; від'ємні кореляції між емоційно-орієнтованим подоланням та ціннісним, власне автентичним і рефлексивним критеріями автентичності; позитивна кореляція емоційного подолання із позицією симбіотичного донора як компонента смислового критерію автентичності. Виокремлені типи фахівців морського транспорту відрізняються структурою копінг-поведінки, смисловими рівнями та проявами автентичності.