ПСИХОЛОГІЧНЕ ТЕСТУВАННЯ ПРИ ВІДБОРІ ТА ОЦІНЦІ ПЕРСОНАЛУ З ВИКОРИСТАННЯМ КОМП’ЮТЕРНИХ ПРОГРАМ - Minkovskiy, A. (Вісник Національного університету оборони України, 2020)
В даній статті розкрито питання актуальності дослідження певних психологічних якостей і властивостей особистості шляхом використання психологічних тестів з використанням комп’ютерних програм. Проведено порівняльний аналіз застосування комп’ютерних тестів та інших оціночних методик в управлінні персоналом в нашій державі та інших країнах світу. Розглянуто переваги та недоліки використання комп’ютерних програм для проведення психологічних досліджень, можливості комп’ютерних програм та їх доступність у використанні. Також розглянуто необхідність та актуальність питання щодо впровадження автоматизованих систем в усі виробничі, технологічні та організаційні процеси, які дають можливість зменшити робоче навантаження на працівників завдяки автоматизації управлінських процесів.