ЗАЛУЧЕНІСТЬ ПЕРСОНАЛУ ОРГАНІЗАЦІЙ: ОСНОВНІ ПІДХОДИ, ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ТА ПРАКТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ - Войтенко , О. (Вісник Національного університету оборони України, 2021)
Метою статті є теоретичний аналіз основних підходів, базових принципів та особливостей формування залученості персоналу в діяльність організації. Для реалізації поставленої мети вирішено низку завдань: розкрито зміст поняття залученість персоналу, проаналізовано різні підходи до її вивчення; виділено фактори, що визначають рівень залученості персоналу й оптимальні умови цілеспрямованого формування залученості персоналу організації.