ІНДИВІДУАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СУБ`ЄКТІВ, ЯКІ ДЕМОНСТРУЮТЬ РІЗНІ ВИДИ ОСОБИСТІСНОГО ВИБОРУ - Якимчук , Б. (Вісник Національного університету оборони України, 2022)
У статті подано результати емпіричного дослідження, яке ставило на меті виокремити два основні види особистісного вибору – активний та реактивний (на основі суб’єктивного параметра – підстав для аргументації власного вибору), а також основні індивідуально-психологічні особливості суб’єктів, що характеризуються різними видами вибору. Зазначається, що суб’єкти, які демонструють різні види особистісного вибору, розрізняються за такими індивідуально-психологічними передумовами, як життєстійкість, толерантність до невизначеності, усвідомленість життя, параметри суб’єктивної якості вибору, тип каузальної орієнтації, ставлення до особистого майбутнього, тривалість тимчасової перспективи, особливості самоорганізації діяльності та самоефективності.