ІНДИВІДУАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ТА ВИДИ ОСОБИСТІСНОГО ВИБОРУ - Якимчук , І. (Вісник Національного університету оборони України, 2022)
У статті подано результати виокремлення видів особистісного вибору за суб’єктивними та об’єктивними параметрами та вивчення індивідуально-психологічних особливостей суб’єктів, що демонструють різні види особистісного вибору. При одночасному розгляді суб’єктивних та об’єктивних параметрів можна виокремити три види особистісного вибору: реактивний вибір, активний вибір незмінності та активний вибір невідомості. Можливість здійснення вибору того чи іншого виду забезпечується наявністю індивідуально-психологічних передумов, які є низкою диспозицій, різний рівень виразності яких створює більш менш сприятливі умови для здійснення вибору різного виду. Різні види особистісного вибору відображають різні способи осмислення, аргументації, підготовки, а також різні механізми його здійснення.