ПРОБЛЕМА ІНТЕГРАЦІЇ ТА ДЕЗІНТЕГРАЦІЇ В КОНТЕКСТІ ЗАКОНУ МАТЕРІАЛІСТИЧНОЇ ДІАЛЕКТИКИ - Калашник , І.; Сірик, І. (Вісник Національного університету оборони України, 2024)
дезінтеграції у філософському розумінні. Акцентовано увагу на єдності та суперечливості процесів інтеграції та дезінтеграції. Подано аналіз понять інтеграції та дезінтеграції, а також розроблено систематизацію їх ознак. Проблема інтеграції та дезінтеграції представлена в різних наукових галузях, однією з яких є філософія. Аналіз інтеграційно-дезінтеграційних процесів у контексті матеріалістичної діалектики свідчить про їх провідне місце у філософському пізнанні законів природи. Процес інтеграції характеризується поєднанням різнорідних елементів, дезінтеграції – розпадом, руйнуванням цілого на частини. Ці процеси, поряд з єдністю їх функціонування, характеризуються суперечливими висновками. Протиріччя має універсальний характер, оскільки в будь-якому явищі існує система взаємодіючих протиріч, де одне з них виражає боротьбу внутрішніх сил (внутрішнє протиріччя), а інше характеризує зв’язок із зовнішнім світом (зовнішнє протиріччя). Встановлено, що у філософії проблема інтеграції та дезінтеграції представлена через близькі поняття матеріалістичної діалектики: протилежність, полярність, протиріччя, антиномія, антагонізм. Аналіз понять закону єдності та боротьби протиріч дозволив з’ясувати сутність інтеграційно-дезінтеграційних процесів і стверджувати, що для них характерна єдність функціонування, в основі якої лежать різні, але внутрішньо пов’язані процеси. протилежних явищ.