ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ ҐЕНДЕРНОЇ ПОЛІТИКИ В ЗБРОЙНІ СИЛИ УКРАЇНИ З ВРАХУВАННЯМ ДОСВІДУ І ВИМОГ НАТО - Кримець, Л.; Сидоренко , А. (Вісник Національного університету оборони України, 2024)
Гендерна рівність в Збройних Силах України – це рівний правовий статус, рівні можливості, рівні обов’язки та рівна відповідальність осіб військовослужбовців обох статей (чоловіків і жінок) під час проходження військової служби. Прийнявши зобов’язання на національному та міжнародному рівнях, Україна визначила ґендерну рівність одним із пріоритетів державної політики для забезпечення розвитку країни та підтвердила, що має гарантувати рівні права та можливості жінкам і чоловікам для участі в усіх сферах життя суспільства, у тому числі в оборонній сфері. Центральним поняття ґендерної політики Північноатлантичного альянсу є визначення “ґендерна інтеграція”, яке означає стратегію досягнення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на всіх рівнях у ЗС України шляхом професійного виконання завдань за призначенням, з урахуванням їх досвіду та інтересів, що сприятиме досягненню євроатлантичних стандартів і критеріїв у військовій сфері, відповідність яким є необхідною для набуття Україною членства в НАТО. За результатами проведеного дослідження сформулюємо рекомендації щодо подальшої інтеграції принципів ґендерної рівності у Збройні Сили України.