ПРОБЛЕМАТИКА ДОНОРСТВА І ТРАНСПЛАНТОЛОГІЇ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВІЙНИ - Свирид , Ольга; Бабак , Світлана (Вісник Національного університету оборони України, 2025)
Дана стаття пропонує огляд сучасного стану донорства та трансплантації органів в Україні через аналіз відповідних положень вітчизняного законодавства і наведення інформації про організацію та проведення трансплантаційних процедур у державі. Окрема увага приділяється впливу COVID-19 та повномасштабної війни на розвиток даної медичної галузі. Виявлено, що попри всі виклики, національна система трансплантації активно розвивається, адже було відслідковано позитивну динаміку у кількості трансплантацій за період з 2019 по 2024 рр. Необхідна подальша підтримка галузі донорства та трансплантології шляхом міждисциплінарної співпраці фахівців для успішної реалізації відповідних програм; також визначено основні проблеми та перспективи розвитку даної галузі для порятунку людських життів.