PSYCHOLOGICAL PROTECTION AGAINST MANIPULATION IN EDUCATIONAL WORK WITH YOUNG PEOPLE - Костю, Світлана; Алмаші, Світлана (Вісник Національного університету оборони України, 2025)
Вступ. Тема маніпуляції свідомістю сьогодні активно обговорюється представниками широкої громадськості, стає предметом бурхливих наукових дискусій, гострої полеміки. Дослідження проблематики маніпуляції свідомістю і розгляд її з наукової точки зору нараховує лише кілька десятків років. Це пояснюється опосередкованістю висвітлення даної теми у контекстах інших, суміжних з нею явищ і процесів. Отже, питання маніпуляції свідомістю з боку гуманітарних дисциплін, особливо соціальної психології, залишається відкритим і остаточно не досліджуваним. Теоретичне підґрунтя. Дана робота присвячена дослідженню взаємозв’язку схильності до маніпулювання іншими людьми з особливостями соціально-психологічної адаптації особистості. Необхідність у вивченні та проведенні дослідження на вказану тему зумовлюється, на наш погляд, низкою причин: проблема маніпулювання людьми викликала живий інтерес впродовж всієї історії розвитку людства, окремим напрямом в дослідженні феномену маніпулювання є вивчення особистості маніпулятора (вибір людини – використовувати або не використовувати маніпулятивні стратегії в поведінці, можна розглядати як спосіб реалізації адаптаційної сторони особистості), проведення емпіричного дослідження дає змогу проаналізувати взаємозв’язок схильності до маніпулювання іншими людьми з особливостями соціально-психологічної адаптації особистості та побудувати програму розроблення навичок самооборони від маніпулятора. Таким чином, обрана тема має як наукову, так і практичну значущість. Методи дослідження. У ході роботи були використано комплекс теоретичних методів: аналіз, порівняння, узагальнення, класифікація та психометричні методи: МАК-шкала, методика діагностики соціально-психологічної адаптації Роджерса-Даймонд, багаторівневий особистісний опитувальник (МЛО) «адаптивність» (Шкали 3-го рівня: поведінкова регуляція (ПР), комунікативний потенціал (КП) і моральна нормативність (МН)), проективна методика «Автопортрет». В обробці результатів емпіричного дослідження були використані кореляційний аналіз за критерієм Пірсона, порівняльний аналіз за t-критерієм Стьюдента. Результати дослідження. Отримані результати свідчать про те, що для більшості (66%) студентів характерний середній рівень макіавеллізму. Тобто їм можуть бути властиві риси як низького, так і високого рівня макіавеллізму: вони схильні демонструвати як свої сильні, так і свої слабкі сторони. Такі люди можуть бути сором’язливі, ввічливі, не користуватися грубими висловами в мові і в той же час можуть бути критичні, прямолінійні та наполегливі в досягненні своєї мети. У певних ситуаціях їм притаманні агресивність, напористість і якості лідера, що виступають у поєднанні з добротою, щирістю та жалісливістю. У роботі орієнтуються як на себе, так і на партнера: проявляють співчуття, поступливість, розуміння, але мають особливу думку, відмінну від більшості, прагматичні й спрямовані на результат. В результаті аналізу за t-критерієм Стьюдента (табл. 1) ми можемо спостерігати статистично значиму відмінність (при р ≤ 0,05) за такими інтегральними показниками, як: «адаптація», «визнання інших», «емоційна комфортість», «поведінкова регуляція та нервово-психічна стійкість», «комунікативний потенціал», «морально-етична нормативність» та «група адаптаційних здібностей». Такі дані можуть свідчити про те, що у студентів зі схильністю до маніпулювання меншою мірою проявляються такі інтегральні показники як: «адаптація», «прийняття інших», «емоційний комфорт», «поведінкова регуляція та нервово-психічна стійкість», «комунікативний потенціал» та «морально-етична нормативність». Висновки. Використані в нашому дослідженні методики: методика МАК-шкала, методика діагностики соціально-психологічної адаптації Роджерса-Даймонд, багаторівневий особистісний опитувальник «Адаптивність» та проективна методика «Автопортрет» дають нам можливість зробити висновок, що студентам з високим рівнем схильності по маніпулювання іншими властиві низькі інтегральні показники соціально-психологічної адаптації. У студентів зі схильністю до маніпулювання меншою мірою проявляються особливості таких інтегральних показників як: «адаптація», «визнання інших», «емоційна комфортність», «поведінкова регуляція та нервово-психічна стійкість», «комунікативний потенціал», «морально-етична нормативність» та «група адаптаційних здібностей». Оскільки проблема маніпуляції у наш час є досить актуальною, і багато досліджень здійснюються з метою дізнатися про те, як і ким правильно маніпулювати, то у розробленому нами соціально-психологічному тренінгу ми зазначили способи психологічного захисту від маніпулювання в контексті просвітницької роботи з молоддю. Проведений кількісний і якісний аналіз результатів формувального експерименту свідчить про те, що експериментальна робота зі студентами, яким властивий високий маніпулятивний потенціал, високий макіавелізм і низька адаптивність, сприяла їх особистісному розвитку у позитивному напрямі. При цьому, вираженість використання конструктивних неманіпулятивних стратегій взаємодії з однолітками та особитсісна адаптивність у експериментальної групи значимо збільшилася. У контрольній групі, де така робота не проводилася, значимих особистісних змін не виявлено. Порівняльний аналіз виявив статистично достовірні відмінності між експериментальними групами до і після тренінгу, та збіг результатів експериментальних і контрольних груп на час закінчення психокорекційного впливу, що свідчить про нормалізацію експериментальної групи, з якою проводилася корекційна робота. Отже, впроваджена програма контрманіпуляційної саморегуляції та конструктивізації начичок міжособистісної взаємодії слугує ефективним психологічним засобом особистісного зростання студентів всіх курсів, сприяє підвищенню конструктивності їх поведінки у соціальному оточенні.