МОДЕЛЬ БОЙОВОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ТРАВМАТИЗАЦІЇ ПРАВООХОРОНЦІВ – УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ - Колесніченко, О. (Вісник Національного університету оборони України, 2020)
Стаття містить обґрунтовану модель бойової психологічної травматизації правоохоронців – учасників бойових дій. Дана модель передбачає взаємодію трьох елементів, які об’єднуються поняттям “соціальна ситуація розвитку особистості військовослужбовця”, перший елемент − “несприятливі соціальні умови виконання службово-бойових завдань”, другий елемент – “несприятливі умови професійної діяльності у бойових ситуаціях”, третій елемент − “віктивні умови”. Доведено, що рівні травматичності бойового досвіду, по суті, виявилися етапами адаптації до дії бойових стрес-факторів.