ПСИХОЛОГІЯ ПОВЕДІНКИ СУЇЦИДЕНТА - Хміляр, О. (Вісник Національного університету оборони України, 2020)
Статтю присвячено феномену самогубства. Аналізуючи погляди філософів, психіатрів, антропологів, психоаналітиків автор розкриває природу поведінки самогубця. Декодуючи самогубство як «вільну смерть» й усвідомлене позбавлення себе життя, нами в ретроспективному вимірі висвітлено основні мотиви, що складають основу суїцидальної поведінки особистості. Основний лейтмотив публікації коріниться в тезі, що була висловлена Платоном: «людина наділена розумом для того, щоб мати мужнiсть переносити життя, сповнене горя і страждань». Встановлено, що самогубство стає можливим, коли людина в повсякденному житті не в змозі винести тягар звичайних обов’язків. Самогубець завжди вимагатиме від життя більше, аніж воно йому може дати. З’ясовано, що в умовах війни самогубство є своєрідною інфантильною втечею від психотравмуючої ситуацiї. Виявлено, що самогубство важким бременем відображається на оточенні суїцидента, крадучи в людини почуття власної гідності, цінності та унікальності. На основі відпрацьованої техніки «мовчазної угоди» розроблено порядок дій членів сім’ї в якій мало місце самогубство.