МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ СТІЙКОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ ДО ПСИХОЛОГІЧНОЇ ТРАВМАТИЗАЦІЇ БОЙОВИМ ДОСВІДОМ - Колесніченко, О.; Семенко, Є. (Вісник Національного університету оборони України, 2020)
У статті розглядається модель формування стійкості військовослужбовця до психологічної травматизації бойовим досвідом. Визначено, що формування стійкості до психологічної травматизації бойовим досвідом (як і інші здатності) має свої етапи: від формального засвоєння норм взаємодії, способів дії, до перевірки їх практикою на істинність та до формування “майстерності”. Це формування здійснюється двома шляхами – через присвоєння групового досвіду військовослужбовців та через пристосування власного досвіду подолання екстремальних ситуацій. Дефекти формування стійкості до психологічної травматизації бойового досвіду стають підставами для формування ознак ПТСР.