ТЕОРЕТИЧНІ КОНЦЕПЦІЇ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я ОСОБИСТОСТІ В ПСИХОЛОГІЧНІЙ НАУЦІ - Фомич, М. (Вісник Національного університету оборони України, 2020)
У статті розглянуто теоретичні концепції психічного здоров’я особистості в психологічній науці. Розкрито загальні підходи до аналізу сутності та змісту психічного здоров’я особистості. Наведено визначення та характеристику психічного здоров’я. З’ясовано, що психічне здоров’я це основа повноцінного розвитку особистості, що підкреслює відсутність у суб’єкта психічних захворювань та вбирає у себе основні прояви якостей людини як організатора і розпорядника власного життя. Аналіз наукової літератури дав змогу виділити характеристики психічного здоров’я особистості, до яких належать: активність, регуляція поведінки та діяльності, цілеспрямованість, креативність, критичність мислення, здатність брати на себе всю повноту відповідальності за подолання життєвих обставин і труднощів, особистісне зростання та гармонійний розвиток з навколишнім світом.