СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ПСИХОТЕРАПІЇ НАРКОТИЧНОЇ ЗАЛЕЖНОСТІ - Мостова, Т. (Вісник Національного університету оборони України, 2021)
У статті здійснено критичний аналіз основних психологічних підходів до проблеми наркоманії: біхевіорального, психоаналітичного когнітивного, системного, гуманістичного, екзистенційного, теорії трансактного аналізу, онтосуб'єктного підходу. Їх змістовний аналіз дав можливість побачити багатоаспектність проблеми та припустити, що в рамках існуючих сьогодні напрямків у психології жодна з теорій чи концепцій повністю не пояснюють феномени, пов'язані з виникненням наркотичної залежності, що перешкоджає розробці методів їх діагностики, лікування та профілактики. На підставі онтосуб’єктного підходу (В.С. Березін, К.С. Лисецький) розроблено структурну психодіагностичну модель особистості з наркотичною залежністю.