КОНФЛІКТНА ВЗАЄМОДІЯ ЯК ПРЕДМЕТ НАУКОВИХ СТУДІЙ: ОСОБЛИВОСТІ ПОТРАКТУВАННЯ ТА ФУНКЦІЙНІ ВИЯВИ - Бортун, Б. (Вісник Національного університету оборони України, 2023)
На сучасному етапі розвитку українського соціуму промовистими є зіткнення у площині матеріальних, духовних, виробничих, міжособистісних відносин. Конструктивні дії передбачають розуміння конфліктної природи, конфліктологічної компетенції задля вирішення конфліктологічних ситуацій, подальшого попередження конфліктів, вчасної діагностики. Наукові студії щодо конфліктної взаємодії допомагають зрозуміти, які фактори спричиняють конфліктну взаємодію, як їх уникнути, пом’яшити рушійну силу конфлікту, врахувати методи, технології щодо вирішення конфліктогенності, які наслідки віддзеркалюють на поведінці особистості в майбутньому. Отже, у нашій роботі під терміном «конфлікт» вбачаємо відкриту соціальну систему відносин і суспільного розвитку, протиборство, зіткнення протилежних тенденцій, оцінок, принципів, еталонів поведінки щодо особи, які відбивають прагнення затвердити принципи, вчинки, ідею, самоствердитися, передбачаючи у своєму онтологічному ядрі структурну неоднорідність інтересів, що передбачають несумісність групових цілей, взаємне виключення, яке уточнює обмежену кількістю дефіцитних ресурсів у процесі комунікації чи спільної діяльності між людьми. Ця дефініція конфліктної інтенції є робочою, яка дозволяє окреслити поле конфлікту від інших дій осіб з метою нанесення шкоди або знищення суперника між групами чи особами. Для виявлення суті конфлікту необхідно встановити його природу, враховувати наявність суб’єктів взаємодії, які спрямовані на розуміння мотивів або суджень, а також взаємодії у конфліктів. У такі ситуації важливими для нашого розуміння архітектоніки конфлікту є його функційний арсенал. Управління конфліктами, їхньою рушійною силою є цілеспрямованим впливом на процеси конфліктної взаємодії, який має забезпечити конструктивний сценарій вирішення важливих завдань, актуалізованих у конфлікті для соціума.