ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИЙ СУПРОВІД ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ ПЛАНІВ СТАРШОКЛАСНИКІВ - Ольховецький, С. (Вісник Національного університету оборони України, 2023)
У статті презентовано варіант психолого-педагогічного супроводу формування професійних планів старшокласників шляхом впровадження профорієнтаційного курсу, який містив такі методи та форми роботи, як психодіагностика особистісних властивостей учнів старших класів, лекції, дискусії, бесіди, проблемні та творчі завдання, сюжетно-рольові й імітаційно-ділові ігри, а також професіографічні екскурсії. Запропонований курс складався із трьох розділів, які поетапно були спрямовані на поглиблення пізнання школярами власних особистісних якостей, цінностей та мотивів; розширення знань про різноманіття професій і специфіку вимог до спеціалістів; навчання навичкам самостійного пошуку необхідної інформації про певну професію та шляхи здобуття відповідної освіти.