АНАЛІЗ ТА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ РЕЗУЛЬТАТІВ АПРОБАЦІЇ ПРОГРАМИ РОЗВИТКУ ФРУСТРАЦІЙНОЇ ТОЛЕРАНТНОСТІ ОПЕРАТОРІВ СИЛ СПЕЦІАЛЬНИХ ОПЕРАЦІЙ ДО ВИКОНАННЯ БОЙОВИХ ЗАВДАНЬ - Павлушенко , С (Вісник Національного університету оборони України, 2023)
У статті розкрито авторський підхід до мети, завдань і структури психологічного тренінгу розвитку фрустраційної толерантності як професійно важливої властивості оператора Сил спеціальних операцій. Розроблена та апробована програма розвитку фрустраційної толерантності операторів Сил спеціальних операцій “Іду на Ви” сприяла розвитку у кожного учасника тренінгу фрустраційної толерантності як стійкості до фруструючих чинників бойової обстановки, вдосконаленню вмінь та навичок протидії негативним психотравмуючим чинникам виконання бойових завдань, навчанню процедур колективного вироблення рішень в екстремальних умовах бойової обстановки та навичок командної роботи, опануванню стратегій поведінки в екстремальних умовах виконання завдань за призначенням. Отримані результати формувального етапу психологічного експерименту показали ефективність застосування програми розвитку та поліпшення показників досліджуваних операторів Сил спеціальних операцій експериментальної групи, на відміну від контрольної. Програма розвитку може бути використана офіцерами структур морально-психологічного забезпечення військових частин (підрозділів) Сил спеціальних операцій як інструмент для розвитку фрустраційної толерантності під час заходів спеціальної психологічної підготовки.