СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ТА НАПРЯМИ ЗАПОБІГАННЯ СУЇЦИДАЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ В БОЙОВИХ УМОВАХ - Мозальов, В.; Власенко , Р. (Вісник Національного університету оборони України, 2023)
Стаття присвячена дослідженню соціально-психологічних чинників суїцидальної поведінки військовослужбовців в бойових умовах у зв’язку зі зростанням кількості суїцидів та раптових смертей внаслідок бойових дій. Довготривале перебування військовослужбовців у стані напруження бойових дій призводить до виникнення посттравматичних стресових розладів, спричиняє стійкі зміни в структурі особистості, набуті характерологічні риси, такі як безкомпромісність, конфліктність, агресивність, вже через кілька місяців після повернення призводять до появи дезадаптаційних деструктивних реакцій.