ПОСТРАВМАТИЧНИЙ СТРЕСОВИЙ РОЗЛАД, ЯК НАСЛІДОК ВІЙНИ У ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ТА ЦИВІЛЬНИХ - Глущук, А.; Кандибал , А.; Оданельчук, Н. (Вісник Національного університету оборони України, 2024)
Стаття присвячена аналізу посттравматичного стресового розладу (ПТСР) як наслідку війни в Україні, зокрема у військовослужбовців та цивільних осіб. Війна створила серйозні психологічні виклики для населення, викликавши розвиток важких психологічних розладів. В статті досліджуються причини виникнення ПТСР, аналізуючи вплив воєнних дій, руйнування, втрату близьких та постійну небезпеку на психічне здоров'я як військових, так і цивільних осіб. Стаття полягає в теоретичному аналізі проявів ПТСР у зазначених групах, визначаючи спільні риси та відмінності у виникненні ПТСР. Проведено аналіз літератури та систематизація знань. Обговорюється важливість діагностики ПТСР, акцентуючи на симптомах, які можуть виявлятися у різних категоріях людей. Підкреслено, що, хоча війна має загальний руйнівний вплив на психічне здоров'я, реакції на травми у військових та цивільних можуть суттєво відрізнятися.