БІБЛІОТЕРАПІЯ ЯК МЕТОД ПСИХОПРОФІЛАКТИКИ ТА ПСИХОЛОГІЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ : ВІТЧИЗНЯНИЙ І ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - Демиденко, Надія (Вісник Національного університету оборони України, 2025)
У статті представлено характеристику бібліотерапії як галузі знань, що вивчає закономірності смислового та емоційного сприйняття текстів і розробляє методи психологічної корекції особистості за допомогою читання (або прослуховування) спеціально підібраних текстів із книг та інших носіїв інформації. Визначені форми та функції бібліотерапії, як одного із сучасних методів психотерапії. Проаналізовані історичні етапи виникнення та розвитку бібліотерапії. У публікації доведено можливості використання бібліотерапії при великому спектрі психологічних проблем. Особливий акцент зроблено на тому, що бібліотерапія є міждисциплінарною галуззю знань, що поєднує досягнення психології, бібліотекознавства та педагогіки.