ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ СТУДЕНТІВ ПЕДАГОГІЧНОГО ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ЙОГО ОЦІНКА - Мороз , Людмила; Діхтяренко , Світлана (Вісник Національного університету оборони України, 2025)
У статті актуалізовано проблему розвитку емоційного інтелекту у студентів педагогічного ЗВО. Аналізуючи результати проведеного дослідження загалом, можна відзначити недостатній рівень теоретичних знань щодо поняття емоційний інтелект та його ролі в освітньому процесі. Також виявлено низький рівень знань майбутніх педагогічних працівників про способи впливу на власний емоційний стан і стан учнів, методи боротьби зі стресом. Низький рівень обізнаності про ці аспекти особистісного та професійного розвитку може негативно позначитися на побудові взаємовідносин з іншими суб'єктами освітньої діяльності, призвести до підвищеного рівня стресу, професійного вигоряння і раннього відходу з професії, або недостатньо якісного виконання своїх професійних обов'язків. З метою збереження психологічного здоров'я майбутніх педагогів необхідно розширити рівень знань сучасних студентів-педагогів щодо способів подолання тривожності, агресії та стресу, а також підвищити рівень розвитку їхнього емоційного інтелекту.