ПСИХОФІЗИЧНІ ТА ОЗДОРОВЧІ СИСТЕМИ КОЗАЦЬКОГО ЗВИЧАЮ «СПАС» У ПОДОЛАННІ БОЙОВОГО СТРЕСУ - Тютюнник, Лілія; Притула, Олександр (Вісник Національного університету оборони України, 2025)
У статті розглянуто основні психофізичні та оздоровчі системи козацького звичаю «Спас», адаптовані до умов сучасності одним із авторів статті, президентом громадської організації «Всеукраїнська федерація «Спас»», Олександром Притулою. Основну увагу зосереджено на їх застосуванні у тренінгових програмах, що спрямовані на подолання психофізіологічних наслідків впливу бойового стресу та на розвиток стресостійкості й витривалості військовослужбовців до виконання завдань у бойових умовах. Розкрито базові основи підходу козаків-характерників до зміцнення і збереження психічного та фізіологічного здоров’я особистості, які можуть застосовуватись військовослужбовцями в бойових умовах. Висвітлено психофізіологічні основи профілактичних заходів, які покликані мінімізувати рівень психогенних втрат військовослужбовців на полі бою.