ІСТОРИЧНИЙ РОЗВИТОК ПСИХОДІАГНОСТИКИ ТА ЇЇ ЗНАЧЕННЯ В ПСИХОЛОГІЧНОМУ КОНСУЛЬТУВАННІ - Меленчук , Наталя; Лебедєва , Наталія; Поплавська, Єва (Вісник Національного університету оборони України, 2025)
В статті надано опис основним етапам становлення психодіагностики, починаючи з античних часів, коли перші спроби класифікації особистісних типів були здійснені давньогрецькими філософами, до кінця XX століття, коли психодіагностичні методи набули наукової обґрунтованості та систематизації. Окрема увага приділяється ролі психодіагностики в контексті сучасних викликів, включаючи адаптацію методик в умовах соціальних та політичних змін, зокрема війни в Україні.