INTERNET ADDICTION STUDY OF YOUNGSTERS

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33099/2617-6858-2021-59-1-22-27

Ключові слова:

Інтернет; , залежність; , психологія Інтернету; , підліткова залежність; , використання Інтернету.

Анотація

Ситуація, що пов’язана зішвидким поширенням інтернет-залежності, є досить проблемною для багатьох країн, у тому числі, і України. В умовах соціально-економічної кризи особистість страждає від дії різноманітних психогенних чинників, що спричиняє пошук альтернативних сфер самореалізації, однією з яких є віртуальна реальність, що створюється в інтернеті.

Метою дослідження є проведення теоретичного аналізу та емпіричне дослідження психологічних факторів інтернет залежності студентської молоді.

Методологічною основою даного дослідження є теоретичний аналіз джерел, які визначають сутність інтернет адикції у молоді. З метою виявлення неконтрольованого користування інтернетом та оцінки симптомів залежності було проведено тест (Young’s Internet Addiction Test). Для визначення варіантів дозвілля було використано ситуативну анкету «Твоє дозвілля».

Наукова новизна полягає у визначенні психологічних факторів, які лежать в основі інтернет залежної поведінки особистості. Описано основні теоретичні положення щодо визначення Інтернет-залежності. Висвітлено психологічні та фізичні фактори, що характеризують людей, залежних від Інтернету: нав’язливе бажання перевіряти електронну пошту, постійне очікування чергового з’єднання з Інтернетом, багатогодинне «зависання» в Інтернеті і витрачання на це великих грошей, відсутність доступу до нього викликає тривогу, агресію, роздратування під час вимушених відволікань. Встановлено, що адиктивна поведінка негативно впливає на емоційний стан особистості студента та на його соціалізацію. Визначено базові передумови виникнення й основні типи Інтернет-залежності згідно з дослідженнями К. Янг. З’ясовано коло потреб, які підлітки задовольняють за допомогою Інтернету і яким чином організовують своє дозвілля. З’ясовано, що основним механізмом розвитку Інтернет-залежності є зміщення мети у віртуальну реальність для заповнення відсутніх сфер життя особистості. В результаті обробки та інтерпретації емпіричних даних виділено чотири групи респондентів з різним ступенем Інтернет залежності. Встановлено факт зростання чисельності студентів, що відносяться до групи Інтернет-залежних, а відтак зусилля науково-педагогічних працівників повинні бути звернені на профілактику цього явища у молодіжному середовищі.

Результати даного дослідження мають важливе значення для подальших досліджень пов’язаних із проведенням детального аналізу Інтернет-залежності у середовищі молоді з метою подальшого окреслення напрямів профілактичної виховної діяльності у студентських групах.

Ключові слова: Інтернет; залежність; психологія Інтернету; підліткова залежність; використання Інтернету.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Б. Барчи, Мукачівський державний університет

кандидат психологічних наук, доцент

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-10

Як цитувати

Барчи, Б. (2021). INTERNET ADDICTION STUDY OF YOUNGSTERS . Вісник Національного університету оборони України, 59(1), 22–27. https://doi.org/10.33099/2617-6858-2021-59-1-22-27

Номер

Розділ

ПИТАННЯ ПСИХОЛОГІЇ