THE TOOLS OF “HYBRID WARS”: LAWFARE

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33099/2617-6858-2021-61-3-65-72

Ключові слова:

правова діяльність, гібридні війни, не комбатанти, міжнародне законодавство.

Анотація

У статті «Засоби «гібридних воєн»: правовійна» на основі огляду сучасної західної літератури проаналізовано таку форму репрезентації відсутності нейтральності права як «правовійна».

У розділі «Визначення головної проблеми» зазначено, що важливим компонентом сучасних «гібридних воєн» є зловживання правовими нормами; міра цих зловживань та способи їх подолання досі залишаються невизначеними. У розділі «Аналіз останніх публікацій» вказано на теоретичні роботи західних дослідників з питань правовійни, а також на кейс, де розглядається проблема правового регулювання військової тактики. Головна мета статті – проаналізувати основні аспекти появи правовійни, його визначення та складність в умовах сучасних гібридних воєн з не-правової точки зору.

У розділі «Виклад основного матеріалу» було розглянуто, які складності пов’язані з дотриманням Женевської конвенції, яка визначає статус комбатантів та некомбатантів, в контексті кейсу Маркуса Латтрелла, який описав свій досвід участі в операції «Червоні крила» на сході Афганістану влітку 2005 року, де автор говорить про те, як на полі бою відбувається «маніпуляція правовими нормами на користь ворога». Сучасні дослідники зазначають, що правовійна може бути атрибутом не тільки тактичного рівня збройного конфлікту, але й стратегічного, перетворившись на потужний інструмент сучасних «гібридних воєн». Головна складність, яка характеризує цю проблему – принципова неможливість вирішити її в рамках теорії права. Російсько-українська війна знову акцентувала проблему, яка була завжди актуальною для сучасних західних країн – як вирішити протиріччя між нагальними вимогами військової тактики та міжнародним правом?

У висновках зазначається складність і важливість дослідження проблеми правовійни, а також причини відсутності її вирішення.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Ю. Лобода, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

кандидат філософських наук, доцент, провідний науковий співробітник лабораторії (гуманітарних проблем) кафедри суспільних наук гуманітарного інституту

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-02

Як цитувати

Лобода, Ю. (2021). THE TOOLS OF “HYBRID WARS”: LAWFARE. Вісник Національного університету оборони України, 61(3), 65–72. https://doi.org/10.33099/2617-6858-2021-61-3-65-72

Номер

Розділ

ПИТАННЯ ПСИХОЛОГІЇ