MORALE AND MORALITY IN THE ARMED FORCES OF UKRAINE: NATO APPROACHES AND THE NATIONAL DIRECTION OF IMPLEMENTATION

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33099/2617-6858-2023-72-2-58-68

Ключові слова:

мораль, моральність, Збройні Сили України, НАТО, відкрита система, євроатлантична інтеграція, військова психологія, соціальна філософія.

Анотація

Вступ. В статті Збройні Сили України розглядаються як складна відкрита нелінійна система, основним механізмом реалізації якої є соціальна взаємодія. Протиборство на полі бою автори розглядають не тільки як протистояння стратегії і тактики, різних систем управління військами, озброєння, військової техніки, але і протистояння ментальних моделей, різних типів мислення та морально-етичних якостей окремих військовослужбовців, що приймають рішення і свідомо виконують накази керівництва. Пропонується розширити оптику і поглянути на це протиборство як на протистояння протилежних підходів до формування моральності – фундаментальної інтегральної якості особового складу, що лежить в основі здатності і готовності військовослужбовців до виконання завдань за призначенням.

Автори звертають увагу на концептуальні відмінності у ставленні до військовослужбовців в НАТО, Збройних Силах України та російській армії, які ґрунтуються на різних підходах до розуміння базових цінностей і моральних ідеалів та пропонують власний підхід до аналізу моральності, що на засадничому рівні включає оновлене визначення моральності, експлікацію її формування та розвитку та опис окремих механізмів її реалізації через вплив на свідомість і поведінку військовослужбовців системи стійких наративів.

Мета дослідження. Розкрити концептуальні засади розвитку моральності відповідно до оновлених Стандартів НАТО та механізми формування моральності на прикладі потенційного впливу на свідомість і поведінку військовослужбовців системи стійких наративів,.

Методи. Методологія дослідження ґрунтуються на положеннях критичної соціальної теорії, психології, соціальної філософії, що визначають загальні принципи суб’єкт-суб’єктної взаємодії на інституційному рівні соціально-історичного та культурно-цивілізаційного розвитку України і її Збройних Сил.

Автором було застосовано аксіологічний підхід, за допомогою якого було визначено фундаментальні цінності українського війська.

До методологічного апарату дослідження увійшли принципи синергетики як основи аналізу складних, багатомірних відкритих нелінійних систем, однією з яких є сучасне українське військо.

Міждисциплінарний підхід у поєднанні з методом екстраполяції результатів дозволив значну увагу зосередити на граничному розширенні існуючих підходів щодо розуміння системи Збройних Сил України, та з’ясуванні сутнісних аспектів соціальної взаємодії, що лежать в її основі.

Наукова новизна. Моральність, відповідно до аналізу оновлених у 2022 році Стандартів НАТО, розкривається як фундаментальна інтегральна якість особового складу, що лежить в основі здатності і готовності військовослужбовців та цивільного персоналу до виконання завдань за призначенням. Моральність (Morale) = ((Мораль (Morality) = Доброчесність (Integrity) + Принциповість (Loyalty)) + Наполегливість (Perseverance).

Відповідно до авторської концепції, в процесуальному плані суспільна Мораль, в контексті формування Моральності як цінності, формується і розвивається в декілька етапів:

  1. акумуляція суспільством системи фундаментальних цінностей;
  2. визначення морального ідеалу;
  3. накопичення, зберігання та трансляція «моральних зразків» - кращих прикладів актуалізації моральної поведінки в реальному житті;
  4. формування стійких наративів на основі цінностей та моральних зразків;
  5. застосування моральних наративів в процесі стратегічного планування;
  6. інтеграція наративів в культуру, систему освіти і виховання як на загальнонаціональному рівні, так і просування цих наративів на рівні міжнародному;
  7. оцінка якості досягнення визначених цілей;
  8. корегування наративів за умови необхідності корекції стратегічних цілей.

Моральний ідеал військовослужбовця збройних сил російської федерації містить цінності: хоробрість, мужність, витривалість, старанність, вірність,

Базові особистісні характеристики [формуються у контексті культури]:

Віра у неминучість долі, розуміння нікчемності людини перед системою, прийняття неминучості страждань і втрат (життя - біль), негативний досвід прояву ініціативи (ініціатива карається)

Механізм досягнення морального ідеалу в рф:

  1. Опора на минулі перемоги та моральні ідеали минулого (переписати історію як історію перемог та здобутків). Наратив: - Нам є чим пишатися, могли у минулому, зможемо і повторити.
  2. Заклики до єдності (немає значення кого з ким; сприяння створенню будь-яких громадських об'єднань від хорового гуртка до філософського товариства але під контролем держави та подальший контроль цих об'єднань через привілеї для їхніх керівників). Наратив: - Ми не самотні, нас таких багато, разом ми сила.
  3. Комплекс особистої неповноцінності компенсується гордістю за досягнення об'єднань та держави. Особисті страждання та поневіряння трансформуються в прийняття потреби держави в жертвах (мені погано, отже, і всім має бути погано). Наратив: - Держава це ми, ми потрібні державі, крім нас нікому про неї подбати (довіра до керівництва підірвана на попередньому рівні), служити державі означає жертвувати собою та іншими.

На відміну від російських підходів, згідно з підходами НАТО і Збройних Сил України, людина, її життя, гідність і свобода є найвищими цінностями. Перевага в моральній складовій походить від професійної військової культури та моральної легітимності, отриманої завдяки довірі до збройних сил. Ось чому під час протиборства на полі бою, НАТО зосереджується як на підсиленні фізичної, так і на підтримці моральної складової бойової сили.

Відповідно до позиції Північноатлантичного Альянсу, бойова сила означає здатність збройних сил злагоджено змагатися та вести боротьбу. Є три компоненти бойової сили, жоден з яких не може претендувати на перевагу, і кожен, відповідно до синергетичного підходу, взаємно підсилює інші.

Бойова сила складається з:

  • концептуального компоненту (ідеї, наративи та процес їх усвідомлення);
  • моральної складової (здатність спонукати людей до боротьби);
  • фізична складова (генерує засоби боротьби).

У статті автори продемонстрували напрями розвитку і виклики на шляху карбування моральності як основної цінності Збройних Сил України в процесі актуалізації процесу їх розвитку.

Крок 1. Формування системи фундаментальних цінностей:

Фундаментальними цінностями Збройних Сил України є:

  1. Моральність - основа бойового духу українського війська. 2. Довіра - основа ефективної взаємодії війська, громадянського суспільства та міжнародної спільноти. 3. Стійкість - здатність ефективно реагувати на виклики і загрози та відновлювати потужності у кризових ситуаціях, що досягається завдяки набутим спроможностям і національній та міжнародній довірі і підтримці Збройних Сил України. 4. Колективна Міць є системною (емерджентною) якістю українського війська у Новій системі глобальної безпеки, в якій Україна здобула власну роль і місце.

Крок 2. визначення морального ідеалу:

Наші виклики:

- визначення морального ідеалу на законодавчому рівні (нова ВІЗІЯ Збройних Сил України, оновлені Військові статути, доктринальні документи);

- створення Кодексу поведінки військовослужбовців та цивільного персоналу Збройних Сил України на зразок «NATO Code of Conduct».

- розроблення методичних рекомендацій щодо його впровадження у Збройних Силах України та Силах оборони.

Крок 3. Накопичення та трансляція «позитивних зразків і моделей поведінки» – найкращих прикладів актуалізації моральності в реальному житті.

Наші виклики:

  1. Накопичення та персоніфікація кращих зразків моральної поведінки українців.
  2. Збагачення банку національної пам’яті сучасними героями та героїнями.
  3. Поширення інформації про персоніфікований моральний подвиг українців на національному та міжнародному рівнях.

Крок 4. Формування системи стійких наративів.

Наші виклики:

  1. Популяризація (стимулювання розвитку) української науки та освіти. Дослідження та більш глибоке вивчення української історії, розвиток гуманітарної освіти та науки, посилення гуманітарної складової державної політики у сфері безпеки та оборони: акцент на зміцнення моральності кожного окремого військовослужбовця. Наратив 1: Ми бачимо своє минуле без прикрас, і це був ряд успіхів і поразок на шляху боротьби за Волю. У цій боротьбі ми стали кращими і сильнішими - як суспільство і як нація.

2 Розвиток українського мистецтва та підтримка української церкви. Залучення Міністерства культури та МЗС до планового висвітлення досягнень та подвигів українського народу, Збройних Сил України, релігійних діячів та окремих українців та іноземних громадян, наших міжнародних партнерів на шляху протистояння безликому злу рашистської агресії в Україні на національному та міжнародному рівнях (виробництво фільмів, створення архітектурних пам’ятників, проведення тематичних художніх виставок, концертів музичних виконавців, накопичення банку літературних, образотворчих та музичних творів на героїчну тематику, підтримка режисерів, репортерів, релігійних діячів, письменників, художників та композиторів України та світу). Повернення культурно-релігійної спадщини українського народу та організація міжнародних заходів з метою ознайомлення світової спільноти з духовним багатством України. Наратив 2: Нам уже є чим пишатися, і ми впевнено дивимося в майбутнє. Ми прагнемо розділити наше майбутнє з державами, які так само високо цінують Свободу, як і ми.

  1. Розвиток української економіки та інфраструктури. Заохочення українців у всьому світі повертатися в Україну. Формування привабливого соціально-економічного середовища для національних та іноземних інвестицій, розвиток національного виробництва та відкриття нових робочих місць. Створення нових орієнтованих на людей сучасних візій українських міст і сіл. Підтримка агрокомплексу. Збільшення експорту товарів та послуг. Розвиток військово-промислового комплексу. Збільшення оборонного потенціалу у співпраці з країнами-партнерами. Наратив 3: Держава - це ми, ми потрібні державі, але ми не самі. Наша сила в єдності з нашими друзями та партнерами. Служити державі означає робити все якнайкраще на кожному рівні відповідальності.

Висновок. Збройні Сили України прогресивно розвиваються у напрямку євроатлантичної інтеграції. Сучасний образ майбутнього розвитку Збройних Сил України ґрунтується на універсальних цінностях моральності, довіри, стійкості та колективної міці. На окресленому шляху слід підкреслити, що ми не зосереджуємось виключно на національному рівні. Ми, українці, відкриті до взаємодії. Ми готові до міжнародної інтеграції, тому що розуміємо необхідність формування нової системи глобальної безпеки. Ми готові ділитися досвідом і вибудовувати наше спільне майбутнє не тільки з Європейським Союзом і Північноатлантичним альянсом, а і з кожною країною в світі, що як і ми, найбільш за все цінує Життя і Гідність людини, Свободу і Демократію.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

В. Коваль, Генеральний штаб Збройних Сил України

кандидат військових наук, генерал-майор, заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України

Л. Кримець, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

доктор філософських наук, старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник кафедри суспільних наук

Посилання

Allied Joint Publication AJP-01, Edition F, Version 1, dated December 2022 [електронний ресурс]. https://www.gov.uk/government/publications/ajp-01-d-allied-joint-doctrine

Krymets L. V. (2023). Zbroyni Syly Ukrayiny yak vidkryta systema: aksiolohichni zasady ta intersub’yektyvnyy mekhanizm realizatsiyi. [The Armed Forces of Ukraine as an open system: axiological principles and an intersubjective implementation mechanism] Visnyk NUOU. 1(71), 96-106. (in Ukrainian) https://doi.org/10.33099/2617-6858–23–71–1–99-106

Joint Doctrine Publication 0-01 UK Defence Doctrine (JDP 0-01) (6th Edition), dated November 2022 [електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.gov.uk/government/publications/uk-defence-doctrine-jdp-0-01

Krymets L. V. (2018). Tsinnisni aspecty formuvannya mentalnosti viyskovoslyzhbobtsiv Zbroynykh Syl Ukrayiny NATO [Valuated aspects of military mentality forming in Armed Forces of Ukraine]. Visnyk NUOU. 1(49), 155-160. (in Ukrainian) https://doi.org/10.33099/2617-6858-2018-49-1-155-160

NATO Code of Conduct [electronnyi resurs]. – Rezhim dostupu: https://www.nato.int/structur/recruit/info-doc/code-of-conduct.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-02

Як цитувати

Коваль, В., & Кримець, Л. (2023). MORALE AND MORALITY IN THE ARMED FORCES OF UKRAINE: NATO APPROACHES AND THE NATIONAL DIRECTION OF IMPLEMENTATION. Вісник Національного університету оборони України, 72(2), 58–68. https://doi.org/10.33099/2617-6858-2023-72-2-58-68

Номер

Розділ

ПИТАННЯ ПСИХОЛОГІЇ